Pět Tibeťanů - vše co jste nevěděli a báli jste se zeptat

19.08.2011 11:03

 

Buďte ve fyzické a duševní kondici s „5 TIBEŤANY“ – VI.část

V této části, si krátce shrneme všechny cviky Pět Tibeťanů, včetně jejich charakteristiky a příznivých účinků na vaše zdraví. Dozvíte se i něco navíc. Pokud Tibeťany už delší čas cvičíte a cítíte se znalci, přesto můžete být překvapeni novými informacemi o cvičení.  :-)

  1. KÁČA - vzpřímený postoj dává stabilitu a sebevědomí. Hravost. Otáčením získáte vzlet a elán, díky Káče můžete mít celý den dobrou náladu a spoustu energie. Oprošťuje tělo od zemské tíže a tříbí myšlenky.
  2. SVÍČKA - Posiluje břišní a zádové svaly, propůjčuje dynamický vzhled. Při správném provádění odstraňuje bolesti zad. Uvolňuje blokády a křečovitost, aktivuje vegetativní nervový systém. Odstraňuje strachy, tísně, obavy. Pomáhá zbavit se překonaných názorů a vzorců myšlení. Čistí na tělesné i duchovní úrovni.
  3. PŮLMĚSÍC – posiluje celý trup, zvláště páteř,  ramena, hruď a krk. Posiluje klouby nohou. Relaxační pozice balík dodává ledvinám více kyslíku. Předchází infarktu, podporuje optimální činnost srdce. Pomáhá člověku otevřít se a vytváří místo pro nové myšlení. Otvírá prostor pro lásku, sílu, nadšení a odvahu.
  4. MOST – posiluje páteř, napíná trup a oživuje trávicí a vylučovací orgány. Zpevňuje zápěstí. Řeší potíže se zády. Působí jako odtučňovací kůra. Odstraňuje bariéry v tělesné a mentální oblasti. Pomáhá nám oprostit se od předsudků, převzatých a dávno překonaných antipatií. Zbavuje nás omezení, nesnášenlivosti, zaujatosti, vede nás k jejich nahrazení zdravým sebevědomím, láskou.
  5. PUMPA – procvičuje a ještě jednou napíná všechny svaly. Posiluje klouby nohou a zápěstí. Působí jako velká energetická pumpa, oživuje výrazně krevní oběh. Podporuje pohyblivost a eleganci pohybu. Odpuzuje negativní energie. Umožňuje nám zbavit se arogance, zlosti, omezenosti, roztržitosti a smutku.

 

JAK CVIČIT?

Tibeťané se rozvíjí jako semínko, jehož původní potenciál se projevuje až při růstu. V prvním týdnu začněte se třemi opakováními každé figury. Takže třikrát se otočíte při KÁČE, třikrát provedete SVÍČKU, třikrát se prohnete v PŮLMĚSÍCI, třikrát postavíte MOST a třikrát ZAPUMPUJETE. V dalším týdnu, pokud budete cvičení bez problémů zvládat, zvyšte počet opakování na pět od každého cvičení. Ve třetím týdnu zvýšíte na sedm, ve čtvrtém na devět a v každém dalším týdnu zvýšíte počet opakování o dvě. Konečný počet je dvacet jedna opakování každého cviku na den.

 

Zdá se vám málo tři opakování každého cviku? Vaše tělo není žádný stroj. Dejte mu prostor, aby si zvyklo na cviky a z nich plynoucí účinek. U Tibeťanů jde o kvalitu. Poslouchejte pozorně své tělo a neukvapujte se při zvyšování opakování. Klidně se vám může stát, že tři týdny zůstanete například u třinácti opakování. Nespěchejte a vnímejte hlas svého těla.

 

Při cvičení si také dobře všímejte pořadí jednotlivých cviků. Jejich návaznost je daná a proto je vhodné dodržovat stanovené pořadí od prvního k pátému Tibeťanovi. Něco jiného je, pokud nějaký cvik zpočátku vynecháte, protože jej nemůžete provést. Po čase jej zpět zkuste zařadit, ale vždy dodržte správné pořadí.

 

KDY CVIČIT?

Je na vás, kdy a kam do svého denního rozvrhu cvičení zařadíte. Je však velmi vhodné cvičit každý den v přibližně stejnou dobu. Cvičení zabere poměrně málo času – cca 20 minut – a to je čas, který se dá například ráno dřívějším probuzením vyšetřit. Bude to váš čas, jen a jen pro vás.

 

PŘÍZNIVÉ ÚČINKY 5T

Obecně se příznivost účinků cvičení Pět Tibeťanů shrnuje jako „Pramen mládí“ nebo „Studna mládí“. Ale jaké konkrétně účinky cvičení mohou být?

  • Cvičení povzbuzuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, harmonizují jejich funkci a to velmi pozitivně působí na celé tělo.
  • Aktivace a správná činnost energetických center – čaker.
  • Působení na svaly, šlachy, vazy, klouby.
  • Pozitivní vliv na trávicí a vylučovací orgány.
  • Rozhýbání krevního oběhu
  • Balzám na nervový systém
  • Odbourávají se postupně bloky, strnulost, křečovité sevření – tělesné i duševní.
  • Postupně mizí některá chronická onemocnění.
  • Cvičení pomáhá zbavit se bolesti hlavy, studené nohy a ruce, nadýmání, žaludeční potíže, říhání, hučení v uších, pocení nohou, vysoký nebo naopak nízký krevní tlak.
  • Nabízí lepší psychickou vyrovnanost.
  • Vyplavují se škodliviny z těla
  • Pomáhá s potížemi s potencí
  • Posiluje se významně imunitní systém

 

NEMŮŽU CVIČIT, kvůli nemoci nebo jiné mimořádné situaci? Řešení jsou velmi jednoduchá a stejně účinná.

  1. CVIČTE V DUCHU. Zavřete oči a představujte si své cvičení, jak nejživěji dokážete. Každou figuru proveďte ve své představě jednadvacetkrát a dýchejte při tom, v normálním rytmu, jako byste opravdu cvičili. Čím živěji a sugestivněji si dokážete vizualizovat své cvičení, tím větší účinek bude mít. Téměř se dá říci, že se vyrovná opravdovému cvičení. Jako mimořádné řešení je to skvělé.
  2. ZPÍVÁNÍ MANTER 5T. zpívat můžete kdekoliv a kdykoliv, ve stoje, v leže, v sedě, v kleku… Hrudní by při zpívání neměl být stísněný. Hluboce se nadechněte do břicha, lehce pootevřete ústa a při pomalém výdechu zpívejte jednotlivé hlásky, které jsou přiřazeny k jednotlivých energetickým centrům (čarám) našeho těla.

§         U –                       kořenová čakra –  téma důvěra

§         O otevřené            sakrální čakra – téma erotika

§         O zavřené             solar plexus – téma city

§         A -                        srdeční čakra – téma láska

§         E -                        krční čakra – téma komunikace

§         I -                         třetí oko – téma intuice

§         M -                       korunní čakra – téma poznání

Při zpěvu si pomůžeme rukou, abychom cítily vibrace způsobené zpěvem. Nejprve si položíme ruku dolů pod podbřišek, nadechneme se zhluboka a při pomalém výdechu zpíváme hluboké U. V dlani byste měli cítit jemné vibrace. Zopakujeme třikrát, tzn.třikrát se zhluboka nadechneme a s výdechem zpíváme hlásku U. pak postupujeme výš a výš, až rozezníme všech sedm čaker. Sami si vyzkoušejte úžasný účinek a skvělý pocit z takového zpívání.

 

Otázky – odpovědi:

Pro koho se cvičení nedoporučuje?

Pro toho, kdo má umělý kyčelní kloub, protože ten by byl příliš namáhán. Máte-li nějaký handicap nebo si prostě jen nejste jisti, zda je cvičení pro vás vhodné, zeptejte se svého ošetřujícího lékaře. Vzhledem k tomu, že cvičení je velmi jednoduché, nenáročné, ale naproti tomu hodně účinné, můžete se spousty svých neduhů právě díky Tibeťanům zbavit.

 

Dospěl jsem k 21 opakováním a zvládl bych i víc. Je to možné?

21 opakování je konečné. Chcete-li opravdu udělat víc, doporučuje se vytvořit si další blok cvičení. Například cvičení ráno a další cvičení odpoledne nebo večer. Mezi jednotlivými bloky je důležitý alespoň 4hodinový časový odstup.

 

Je cvičení pro starší lidi a důchodce?

Ano, jednoznačně. Cvičení je naprosto nezávislé na věku. Působí úžasné na mladé i starší lidi.

 

Smím cvičit v těhotenství?

Pokud nejste začátečnice, můžete cvičit tak dlouho, jak to jde. Cvičte pomalu a nenamáhejte se. Jste-li začátečnice, cvičte jen do třetího měsíce a vědomě se soustřeďte na pomalé pohyby a dýchání. Cvičení by mělo být příjemné a radostné.

 

Někdy se mi dělá špatně, mám přestat cvičit?

Ne, jen je vhodné snížit počet opakování cviků do té doby, dokud nevolnost nepomine. Pokud je vám špatně i při třech opakováních, jste tedy začátečník, opakujte každý cvik jen jednou, ale dvakrát až třikrát denně. Až nevolnost odezní, vraťte se k původnímu rozvrhu.

 

Při cvičení 5T se mě zmocňuje takový smutek, že často musím plakat. Co dělám špatně?

Nic. Tibeťané působí jak na tělo, tak na duši. Nezpracované emoce se uvolňují a vyplouvají na povrch. Snižte počet opakování a zůstaňte u něj tak dlouho, dokud svůj problém nerozpoznáte a nevyřešíte. Pak pomalu počet opakování zvyšujte.

 

Při menstruaci mám silné a bolestivé krvácení. Smím přesto cvičit Tibeťany?

Ano, protože právě Tibeťané velmi často pomohou tyto potíže odstranit.

 

Lze pomocí Tibeťanů mírnit krizi středního věku?

Ano. Cvičení má pozitivní vliv nejen na fyzické tělo, ale i na duši. Váš nervový systém bude pracovat v ideálním režimu a díky skvělé duševní kondici si na vás žádná krize středního věku nepřijde. ¨

 

Kdy mohu očekávat první výsledky?

V podstatě od prvního dne. Některé změny si uvědomíme postupem času, ale výraznější zlepšení výkonnosti by mělo být patrné asi za tři až čtyři týdny (pokud pravidelně denně cvičíte).

 

Vyzkoušejte sami na sobě účinky cvičení Pět Tibeťanů. Budete překvapeni, jak se cítíte dobře, uvolněně a jak každý den cviky zvládnete lépe a lépe. Pokud by vás napadly další otázky, můžete je zaznamenat do sekce VZKAZY A DISKUSE, pokusím se na ně obratem odpovědět sama nebo možná někdo z vás čtenářů přidá svůj pohled na danou otázku.

 

Přeji vám krásné chvíle při cvičení Pět Tibeťanů a budu se těšit na vaše ohlasy, jak se vám daří cvičit a jak jste sami se sebou nyní spokojeni.

 

S láskou Majka Riama Rob

 

Pro www.cestakmedusi.cz napsala Majka Riama Rob. Tento článek může být dále šířen a kopírován v nezkrácené a neupravené podobě a pouze pro nekomerční účely, pokud bude připojena celá tato poznámka i se všemi aktivními odkazy. Děkuji za pochopení. 

—————

Zpět



Pagerank změřil www.CZIN.eu