Pět Tibeťanů - V.část

18.08.2011 21:14

 

Buďte ve fyzické a duševní kondici s „5 TIBEŤANY“ – V.část

 

PÁTÝ CVIK – PUMPA – 5T

Pátý cvik Tibeťanů PUMPA uzavírá celou řadu těchto cviků. Je to závěr úctyhodný, protože tento cvik aktivuje a podporuje krevní oběh. Pohyby těla  nahoru a dolů působí jako mohutná energetická pumpa, vznášející oživení do všech tělesných funkcí.

 

Položte se na břicho na podložku. Chodidla jsou od sebe vzdálená o málo víc než na šířku kyčlí. Dlaně jsou na zemi ve výši ramen, prsty ukazují vpřed. Toto je výchozí poloha cviku PUMPA.

S výdechem nohy opřete o prsty u nohou, zaklánějte hlavu a začněte zvedat tělo, opíraje se o ruce. S následným nádechem pohyb dokončete do polohy půlměsíce a protáhněte celé tělo. Ruce jsou napnuté, dlouhý krk, hlava zakloněná a ústa pootevřená. Nohy máte natažené, malinko nad podložkou a opíráte se prsty u nohou podložky. Hýžďové svaly jsou zatažené (zpevněné), aby páteř mohla provést bezpečné prohnutí. Tomuto cviku se také říká „kobra“.

Z této polohy se pak zvedáme do hory. Nezapomínejte dýchat a pomalu při tom spouštějte tělo k podložce. Ihned, bez toho, aby se vaše tělo dotklo podložky, začněte zvedat pánev do výšky tak, aby vaše tělo mělo tvar obráceného „V“. při tom tlačte bradu k hrudi a zadečkem se snažte dosáhnout co nejvýš. Pak se vracejte zpět, spouštějte pánev dolů a trup i s hlavou zakloňte dozadu, pootevřete ústa. Znovu pak přejděte k dalšímu opakování. Po dobu provádění všech opakování cviku PUMPA se tělo nedotýká podložky. Jsme vzepřeni na pažích a dlaně se dotýkají podložky. Zároveň jsme zapřeni o prsty u nohou v podložce. Po posledním opakování cviku nenechte v žádném případě tělo „kecnout“ na podložku, ale velmi pomalu a jemně jej pokládejte. Používejte k tomu sílu svalů.

 

DÝCHÁNÍ PŘI CVIKU „PUMPA“

při počátečním záklonu hlavy a trupu vydechujeme. Navazuje nádech při dokončení záklonu a dokončení pozice „kobra“. Vydechujeme když se vracíme ze záklonu. Nádech doprovází hýždě vysouvající se do výšky. Zadeček je nahoře a hlavu přitahujeme k hrudníku, při tom vydechujeme a vracíme se dolů. Jsme dole a nadechujeme se, následuje výdech, záklon hlavy a trupu a opakujeme celé cvičení. Pokud se vám zpočátku nedaří úplně bez chyby dýchat a musíte na to stále myslet, nevadí. Postupem času, až budete cvičit déle, zvyknete si na všechny cviky a s tím přijde i zautomatizování vašeho dýchání. Je však důležité od počátku se učit dýchat správně, protože jen tak se vaše čakry také správně rozproudí.

 

POMŮCKY A DOPORUČENÍ

  • Toto cvičení cvičte bez ponožek, nejlépe naboso nebo v pevných botách. Osvědčilo se také cvičit s nohama u zdi. Je třeba minimalizovat možnost, že vám nohy podklouznou a vy si ublížíte.
  • Po provedení tohoto cviku můžete pocítit horko v celém těle. Je to známka toho, že jste cvik provedli dobře a váš krevní oběh se ideálně rozproudil.
  • Zpočátku se vám může zdát, že vás ruce neudrží. Je to běžné a s opakováním cvičení tento pocit zmizí. Budete se cítil dobře a nebudete mít potíže s prováděním cviku.
  • Znovu je třeba zopakovat, abyste nepřeháněli záklon přes snesitelnou míru. Nespěchejte na své tělo, dejte mu čas si na cvičení zvyknout. Odmění se vám tím, že z cvičení budete mít radost a budete jej v krátké době zvládat bez potíží.
  • Mezi jednotlivými prováděními tohoto cviku není „oddechový čas“. Provádí se v kuse, jinak by se nedocílilo efektu „pumpy“.

 

UVOLNĚNÍ PO CVIKU

Po cvičení PUMPY je velmi vhodná poloha „spícího“. Lehněte si na bok, dolní paži natáhněte nahoru a položte na ni hlavu. Dolní noha (ta, na kterém boku ležíte) je natažená, horní noha je lehce pokrčená a volně leží.  Horní paži, také lehce pokrčenou, položte vedle těla. Tak dosáhnete pohodlné klidové polohy, kterou mnozí z nás zcela přirozeně zaujímají ve spánku. Lehněte si na tu stranu, na kterou vám to lépe vyhovuje a chvíli relaxujte.

 

Já používám jako relaxační polohu po tomto cviku, polohu „balíku“ (popsáno v části III. – cvik Půlměsíc). Někomu může vyhovovat tzv. stabilizační poloha. Vyzkoušejte si všechny tři a vyberte si podle svého.

 

A jsme u konce cvičení Pět Tibeťanů, milí přátelé. Ještě se však ale neloučíme. Připravuji pro vás VI.část, která bude jakýmsi shrnutím a celkovým pohledem na toto tajemství „PRAMENE MLÁDÍ“. Dozvíte se nějaké zajímavosti o cvičení 5T, vychytávky a nebudou chybět oblíbené otázky vs.odpovědi. Těším se na vás u VI.části.

 

Pro www.cestakmedusi.cz napsala Majka Riama Rob. Tento článek může být dále šířen a kopírován v nezkrácené a neupravené podobě a pouze pro nekomerční účely, pokud bude připojena celá tato poznámka i se všemi aktivními odkazy. Děkuji za pochopení.

 

 

 

 

 

 

—————

Zpět



Pagerank změřil www.CZIN.eu