Pět Tibeťanů - III.část

17.08.2011 11:03

 

Buďte ve fyzické a duševní kondici s „5 TIBEŤANY“ – III.část

 

TŘETÍ CVIK – PŮLMĚSÍC – 5T

 

Při třetím Tibeťanovi se z lehu zvedněte na kolena. Ale pozor, v žádném případě, nevyužívejte švihu nohou k tomu, abyste se zvedli. Skulte se na bok a tělo zvedněte pomalu pomocí paží. Při cvičení 5T nejde o silové cvičení, nýbrž o protažení a hlavně o aktivaci energetických center v těle. Na to nezapomínejte. Třetí cvičení protahuje celou horní polovinu těla, hlavně páteř, hrudní koš, ramena a krk. Při správném provedení, ucítíte co to znamená „otevřít se“.

 

I u tohoto „Tibeťana“ je důležitý správný výchozí postoj. Jsme v kleku. Kolena jsou od sebe vzdálená na šířku kyčlí, chodidla se opírají o prsty, trup je vzpřímený a tvoří s podložkou pravý úhel. Zkontrolujte si ramena, zda se hlava neschovává mezi nimi. Ramena uvolněte, spusťte dolů, pohlídejte si dlouhý krk. Pánev není vyšpulená, ale je mírně podsazená. Páteř je rovná. Ruce položíme na zadeček. Pomohou při provádění cviku našemu kříži, který je při cviku zatížen. Toto je správná výchozí pozice PŮLMĚSÍCE.

 

Cvik začínáme tak, že skloníme hlavu k hrudníku a vydechujeme. Pak pomalu zakláníme hlavu dozadu a zároveň vypínáme trup. Od beder se zakláníme dozadu, hýždě jsou stažené a ruce je podpírají. Při záklonu dbáme na to, aby se otevřela i ramena. Tím vznikne ten pocit „otevření se“. Ramena se posunují malinko dozadu a hrudník je otevřený dopředu. Krk je protažený. Měli bychom otevřít ústa, když se zakláníme.

V této pozici nesetrvávejte dlouho. Je to stejné jako u předchozí pozice a u všech ostatních. (Pozn.- Pozice trvá pouze takovou dobu, jakou potřebuje kyvadlo, aby překonalo mrtvý bod a zase se vychýlilo do opačné polohy.) Jakmile se vrátíte do výchozí pozice, narovnejte trup. Skloněním hlavy k hrudníku a výdechem začínáte s opakováním cviku.

 

DÝCHÁNÍ PŘI PŮLMĚSÍCI

S předklonem hlavy pořádně vydechněte. Se začátkem pohybu, kdy narovnáváte hlavu, začíná i nádech. Trvá tak dlouho, až se dostanete do záklonu. Následuje výdech. Znovu nádech provází začátek návratu ze záklonu. Výdech doprovází dokončení návratu do výchozí pozice a předklon hlavy, kterým už začíná druhé opakování cviku. Nádech je spojen s napjetím, výdech s uvolněním. Pokud později dokážete přirozeně sladit dýchání a cvičení, dokážete toto cvičení provést takto – výdech při předklonu hlavy, hluboký pomalý nádech doprovází záklon, s dalším pomalým výdechem se vracím do výchozí pozice až do předklonu hlavy, s nádechem záklon, atd.. Pohyb je pomalý, přirozený, nenásilný. Stejně tak i dýchání je pomalé, hluboké a vědomé.

 

POMŮCKY A DOPORUČENÍ

  • Nezapomínejte, že při PŮLMĚSÍCI se nepohybuje spodní část těla. Jen trup a hlava. Pánev je fixovaná, naše ruce nám pomáhají ji fixovat i si tuto fixaci uvědomit. Zároveň ruce „kontrolují“ stažení hýždí. Hýždě i stehna jsou zpevněná.
  • Ruce podpírají zadeček dlaněmi. Jednak cítíme stažení svalů a jednak slouží opravdu jako opora. Lokty směřují dozadu a jsou pokrčené.
  • Ramena jsou uvolněná. Vyvarujte se postoje, kdy ramena jsou vytažená nahoru a hlava se schovává mezi nimi.
  • PŮLMĚSÍC vypadá dokonale, jen když je hruď pěkně vyklenutá, ale přes to zpočátku nechtějte nic lámat přes koleno. Postupujte pomalu. Každý den, bude váš záklon o milimetr lepší. Není žádoucí se přepínat, protože z toho mohou plynout potíže s bederní páteří. Cvičení by se mělo provádět s radostí a ne s bolestí! Proto nespěchejte na své tělo a dejte mu čas. Efekt cviku, pokud ho provedete s radostí a třeba ne úplně dokonale, je obrovský.
  • Při cvičení obvykle cítíme silný pocit otevření hrudníku, potažmo srdeční čakry. Je možné si toto otevření při cvičení i představovat a vizualizovat. Podpoří to výsledný efekt. Mohou vám naskočit i dávno zapomenuté vzpomínky, či situace.
  • Může se stát, že tomuto cviku nemůžete přijít „na chuť“. Může to být minimálně ze dvou důvodů. Tělo z nějakého důvodu nesouzní s tímto cvikem a odmítá ho. Pak je možné tento cvik na nějaký čas vynechat a po nějaké době jej znovu zařadit. Nebo je možné, že cvik provádíte chybně a protože nepociťujete správný efekt, cvik vám „nic neříká“. V tomto případě opravdu pečlivě krůček po krůčku znovu kontrolujte provádění cviku, podle návodu. Přetrvávají-li potíže, obraťte se buď přímo na mě nebo vám mohou poradit ostatní v diskusním fóru na tomto webu.

 

UVOLNĚNÍ PO CVIKU

Po tomto cviku, který řádně protáhl horní polovinu těla a kde pracoval i zadeček a stehna, je dobré dopřát si klidovou polohu, které se říká „balík“. Jste v kleku, sedněte si na paty (chodidla se dotýkají nárty podložky, palce u nohou se vzájemně dotýkají, paty jsou vytočené ven), kolena jsou od sebe stále na šířku boků či ramen. Hrudník opřete o stehna a hlavu položte čelem na podložku. Ruce leží uvolněně podél těla dlaněmi vzhůru. Chvíli v této poloze setrvejte a při relaxaci se věnujte i dýchání. Dýchejte vědomě do břicha, zhluboka vydechujte. Já navíc v této poloze využívám možnosti okysličit a hýčkat zároveň své ledviny. Zkuste to také. Jeden hluboký nádech veďte do pravé ledviny, malou chviličku zadržte dech a vydechněte. Druhý hluboký nádech směrujte do levé ledviny, opět okamžik setrvejte a vydechněte. Můžete několikrát zopakovat. Vaše ledviny vám budou blahořečit. J Vy naopak zjistíte, že je to příjemné a osvěžující.

 

Těším se na vás u čtvrtého cviku PĚT TIBEŤANŮ.

 

Pro www.cestakmedusi.cz napsala Majka Riama Rob. Tento článek může být dále šířen a kopírován v nezkrácené a neupravené podobě a pouze pro nekomerční účely, pokud bude připojena celá tato poznámka i se všemi aktivními odkazy. Děkuji za pochopení. 

—————

Zpět



Pagerank změřil www.CZIN.eu