Pět Tibeťanů - II.část

16.08.2011 13:16

 

Buďte ve fyzické a duševní kondici s „5 TIBEŤANY“ – II.část

 

DRUHÝ CVIK – SVÍČKA – 5T

Na první cvik – KÁČA – navazuje druhý SVÍČKA, který také stimuluje všech sedm energetických center (čaker). Je také velmi jednoduchý. Až se vám může zdát, že tak lehké cviky nemohou mít tak jedinečný efekt. Mají. Je to tím, že stimulují a aktivují naše energetická centra. Při dlouhodobém cvičení si vyzkoušíte a ověříte fakt, že při mimořádném vynechání cvičení (například v době nemoci nebo jiných nestandardních situacích), vám cvičení chybí, cítíte se bez nálady a bez energie. Ano, bez energie. Tím, že cvičení stimuluje a „nutí“ správně pracovat vaše čakry, máte  také dost energie na své každodenní povinnosti.

 

SVÍČKA je cvik, který se provádí v leže. Lehněte si na zem, na záda a ruce mějte podél těla, dlaněmi dolů. Prsty jsou u sebe. Chodidla jsou od sebe na šířku kyčlí, páteř spočívá rovně na podlaze, ramena jsou uvolněná, dlouhý krk a  vzpřímená hlava (nemám hlavu mezi rameny). Potom zvedněte hlavu a bradu mírně zatlačte k hrudníku. Zároveň zvedněte natažené nohy. Kolena jsou nepokrčená, záda jsou na zemi celou svou plochou.  Nezvedejte zadeček, zvedají se jen nohy. Okamžik vydržte v této pozici a pak hlavu i nohy položte na zem. Pohyby jsou pomalé a plynulé. Nedopusťte, aby vám nohy při pokládání žuchly prudce dolů. Uvolněte při tom, všechny svaly.

 

DÝCHÁNÍ PŘI SVÍČCE

Dýchání je u každého cviku velmi důležité. Pokud chceme správně aktivovat své čakry, je nezbytné soustředit se a naučit se při cvičení správně dýchat. Jak už jsme si v minulé části řekli, každý cvik začíná výdechem.

Takže ležím, nadechuji se. Začínám se cvikem, zvedám hlavu a nohy a vydechuji. Následuje nádech, při kterém dokončím pohyb hlavy a nohou do cvičební pozice. S výdechem pokládám nohy a hlavu na podložku. Při krátkém uvolnění svalu mezi cviky dýchám do břicha v nastaveném rytmu. To znamená, že než jdu k dalšímu opakování cviku, dle potřeby se uvolním jedním až třemi nádechy a výdechy. Při dalším nádechu se připravím a s výdechem zvedám hlavu a nohy…. A pokračuji ve cvičení.

Při provádění cviku nezapomínejte dýchat. Stává se to hlavně při krátkém okamžiku, kdy setrváváme ve cvičební pozici. V začátcích, kdy začínáte cvičit se to stává často, ale s postupem času se vám podaří sladit svůj dech s daným pohybem a stále méně na to budete muset myslet. Důležité je naučit se správně dýchat, aby efekt cvičení byl správný.

 

POMŮCKY A DOPORUČENÍ:

*      Pokud vám zpočátku nepůjde svíčku provést. Budete mít potíže se zvedáním natažených nohou. Pokrčte nohy v kolenou a chodidla přitáhněte k zadečku, pak teprve zvedejte chodidla do výšky, kam až vám to svaly dovolí. Snažte se udělat svíčku co nejpěknější. Zpět se vracíte tak, že opět pokrčíte nohy v kolenou, chodidla položíte k hýždím a pak nohy narovnejte. Při takto upraveném postupu se  méně namáhají břišní svaly i páteř. Úspěch cvičení se dostaví pomaleji. Po nějaké době můžete postupně přejít k variantě s nataženýma nohama.

*      Když ležíte, nemůžete docílit, aby vaše páteř byla celou svou plochou na zemi? V případě, že byste tuto skutečnost ignorovali, vaše páteř se bude při cvičení nadměrně namáhat a může se stát, že bude i bolet. Mohlo by vás to odradit od cvičení a to není žádoucí. Aby páteř byla ve správné poloze, je dobré mírně pokrčit kolena, tedy nohy trochu přitáhnout, pak tělo opřít o chodidla a ramena a posunout ho několik centimetrů nahoru. Takto se pánev dostane do správné polohy a páteř narovná. Natáhněte nohy a znovu si zkontrolujte svou výchozí pozici – páteř se dotýká celá podložky, nohy jsou uvolněné, mírně od sebe, ramena jsou uvolněná a leží na podložce, ruce jsou podél těla, dlaněmi dolů.

*      Nezvednu vůbec nohy do výšky. V tomto případě provádím cvik tak, že hlavu přitáhnu k hrudníku, nohy pokrčím, chodidla přitáhnu k zadečku a pokud to jde, zvednu nohy, kam mi to tělo dovolí, pokud to nejde, setrvám okamžik v této cvičební pozici a vracím se s výdechem zpět do výchozí polohy. Časem se mi jistě podaří, cvik provádět lépe a lépe, až to půjde i s nohama napjatýma vzhůru.

*      Jak dlouhý „okamžik“ setrvávat ve cvičební pozici? Pohyb při všech cvičeních je plynulý, sladěný s dechem. Setrvání ve cvičební pozici popisuji jako krátký okamžik. Přirovnám ho k takové době, jakou potřebuje kyvadlo hodin, aby překonalo „mrtvý bod“ a zase se vychýlilo do opačné polohy. Krátký okamžik.

 

UVOLNĚNÍ PO CVIKU

Po tomto cvičení se lze uvolnit buď jenom ležením a prodýcháním břišních svalů. Já po tomto cviku například přitáhnu nohy k hrudníku, obejmu je a zcela vydechnu. objetí uvolním, nadechnu se do břicha a s výdechem opět pevněji přitáhnu nohy k hrudníku. Uvolním tím jednak břicho a jednak bederní páteř. Vyzkoušejte si sami, co vám lépe bude vyhovovat.

 

Těším se na vás u třetího cviku PĚT TIBEŤANŮ.

 

Pro www.cestakmedusi.cz napsala Majka Riama Rob. Tento článek může být dále šířen a kopírován v nezkrácené a neupravené podobě a pouze pro nekomerční účely, pokud bude připojena celá tato poznámka i se všemi aktivními odkazy. Děkuji za pochopení. 

 

—————

Zpět



Pagerank změřil www.CZIN.eu