Pět Tibeťanů - I.část

15.08.2011 16:56

 

Buďte ve fyzické a duševní kondici s „5 TIBEŤANY“ – I.část

 

Cvičení „Pět Tibeťanů“, jak je dnes známe, popsal ve své stejnojmenné knize Peter Kelder. Vypráví o svém setkání s důstojníkem britské armády, který cviky nazývané Pět Tibeťanů na svých cestách objevil. Tento důstojník byl muž velmi zcestovalý a při jedné své cestě do Indie, slyšel zajímavou historku o zázračném „pramenu mládí“, který údajně objevili mniši jednoho kláštera. Slyšel spoustu podobný příběhů, ale tento v něm ze zvláštního a nepochopitelného důvodu vyvolal přesvědčení, že takové místo skutečně existuje. Začal sbírat informace, které by mu mohly pomoci místo přesně určit. To se mu nakonec podařilo a klášter podle dostupných indicií našel a s ním i tajemství věčného mládí. Několik let zde žil, jako řadový mnich a jeho vlastní tělo mu bylo důkazem, že „pramen mládí“ existuje.

 

Tolik o knize, kterou seženete v každém knihkupectví. Společně se nyní budeme zabývat cvičením Pět Tiběťanů (zkráceně 5T). Postupně si probereme význam cvičení, jednotlivé cviky, správné provádění, možná rizika – pokud jsou nějaká, kladné účinky cvičení. Také se dotkneme věcí souvisejících – strava, výživa, pitný režim, atd.. To vše rozdělíme cca do pěti částí, aby toho nebylo moc najednou. J

 

FYZICKÉ TĚLO

Říká se, a podle mého je toto tvrzení velmi pravdivé, že fyzické tělo je chrám pro duši, která v něm sídlí. Je tedy nezbytné o tento chrám pečovat, protože jen tak je duši zaručena jakási ochrana a duše má možnost se přirozeně vyvíjet a růst. Z toho vyplývá, že je důležité pro každého jedince pečovat jak o tělo, tak o duši. Zdá se to jednoduché? Ano, v zásadě to je velmi jednoduché.

 

Naše tělo si lze představit jako dobře spolupracující soubor několika systémů, které jsou spolu vzájemně provázány. Dalo by se na toto téma dlouze psát i diskutovat, ale v souvislosti se cvičením 5T nám postačí si uvědomit, že naše tělo má sedm energetických center (čaker). Tato centra mají schopnost přijímat božskou energii. Můžeme je vnímat jako energetické víry nebo rotující kruhy. Každé z těchto sedmi center má, mimo jiné, konkrétní vztah k některé ze sedmi žláz s vnitřní sekrecí a jeho činnost ovlivňuje produkci hormonů příslušné žlázy. Hormony také řídí důležité funkce v těle, včetně procesu stárnutí.

 

Ve zdravém těle, se tato energetická centra – víry – točí velkou rychlostí a umožňují tak kosmické energii, která je též nazývána „prána“, proudit tělem směrem nahoru. Když dojde k tomu, že jeden z vírů se začne točit pomaleji, proud životní energie se také zpomaluje, případně se může i zablokovat. Energetická centra - čakry přesahují, při harmonické a správné funkci, fyzické tělo. V případě nezdravého, slabého nebo starého těla naproti tomu dosahují sotva k jeho povrchu. Je proto velmi žádoucí, chceme-li udržovat své tělo zdravé, silné a v dobré kondici, působit na energetická centra, aby pracovala, jak mají. A k tomu nám slouží cviky 5T. Každý ze cviků je sám o sobě účinný, ale nejlepší výsledky poskytuje celá řada všech pěti cviků, které jsou smysluplně řazeny za sebou.

 

 

1. Základní, kořenová čakra – energetické centrum

©       konec páteře, oblast pánevního dna      

©       barva červená 

©       pohlavní žlázy, pevné látky v těle – kosti, zuby, nehty

©       schopnost přežít, sebepřijetí

2. Sakrální čakra – energetické centrum

©       podbřišek

©       barva oranžová

©       nadledvinky, tekuté látky v těle – krev, trávicí šťávy, sperma        

©       emoce, tvořivost, sexualita

3. Solar-plexus – energetické cetrum

©       oblast pupku                

©       žlutá                

©       slinivka břišní, trávicí ústrojí, žaludek, slezina, játra

©       psychika, úzkosti

4. srdeční čakra – energetické centrum  

©       oblast srdce

©       zelena

©       brzlík, srdce, plíce

©       láska, soucit, trpělivost

5. krční čakra – energetické centrum

©       oblast krku

©       světle modrá

©       štítná žláza, průdušky, jícen, hrtan, hlasivky

©       vyjadřování, upřímnost

6. čelní čakra třetího oka

©       mezi obočím

©       barva modrá

©       hypofýza, čelní i nosní dutiny, oči, imunitní systém

©       intuice, schopnost rozhodování

7. korunní čakra – energetické centrum

©       temeno hlavy

©       fialová

©       šišinka mozková

©       osvícení, duchovní růst

 

PRVNÍ CVIK  „KÁČA“ – 5T

První cvik je nejjednodušší. Má jediný účel – urychlit otáčení jednotlivých energetických center. Vzpomeňte si, jako děti jste tento cvik při svých hrách dělaly úplně automaticky a patřil k vrcholným dětským zábavám.

 

Postavte se zpříma a upažte, dlaně směřují k zemi. Pak se otáčejte kolem své osy, dokud se vám lehce nebude točit hlava. Směr otáčení je ve směru hodinových ručiček.

 

Zpočátku se vám podaří otočit se cca šestkrát, než se vám zatočí hlava. To je běžné. Jako začátečníci se ani nepokoušejte o víc. První cvičení provádějte vždy jen do té doby, než se vám začne točit hlava. Postupem času, když budete pravidelně cvičit, se počet otáček bude zvyšovat a pocit točení hlavy bude ustupovat. I tak by ale maximální počet otáček neměl přesáhnout 21. Optimální počet je 12 otáček.

 

Pomůcky, doporučení:

©      pokud začínáte se cvičením – každý cvik opakujte 3x po celý týden. Další týden počet opakování zvyšte na 5x, další týden na 7x a každý další týden vždy o dvě opakování více, až se dostanete k číslu 21. Počet opakování odpovídá denní dávce cvičení.

©      Lze při točení také použít pomůcku, kterou používají tanečníci. Než se začnete otáčet, očima se zaměřte na jeden bod před sebou. Při otáčení pak vaše oči udržují kontakt s tímto bodem co nejdéle. Při otočce se vám bod na chvíli ztratí, ale jakmile se vracíte do výchozí polohy, už tento bod znovu fixujete pohledem z druhé strany.

©      Proti závrati z točení začátečníkům pomáhá pozvolné točení. Není třeba točit se velmi rychle a ztrácet tak stabilitu a vystavovat se tak nevolnosti způsobené závratí.

©      Hluboké a pomalé dýchání do břicha je velmi důležité. Rytmus dýchání při tomto cviku si určuje cvičící sám.

©      Je možné, že zjistíte, že vaše tělo na první cvik nereaguje pokaždé stejně. Některý den se točíte bez problémů, jiný den, cítíte závrať. Rozdíly nás upozorňují na to, jak se vaše tělo právě cítí. Vnímejte pozorně, co vám vaše tělo „říká“. Pocity nevolnosti ze závratě mohou trvat i déle, poskytněte svému tělu dost času se s cvičením sžít. Kdyby pocity nevolnosti přetrvávaly, na čas tento cvik vynechejte a cvičte jen ty ostatní.

 

Správné dýchání:

Každý cvik 5T začíná výdechem. Při nádechu se začínáme točit. Během otáčení dýcháme klidně a zhluboka. Dýcháme do břicha ve vlastním rytmu. U ostatních cviků se pak dýchání řídí rytmem prováděného cviku. „Káča“ je výjimkou.

 

Uvolnění po cviku:

Po prvním cviku není žádná speciální technika či cvik na uvolnění. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit po dotočení se zastavit, spojit ruce před sebou a soustředit na ně pozornost. Jakmile se zklidním, pomalu si lehnu (druhý cvik je v leže, tudíž se to nabízí) a několikrát se zhluboka nadechnu do břicha a vydechnu. Veškerou pozornost soustředím na těchto pár nádechů a výdechů.

 

Těším se na vás u druhého cviku 5T.

 

Pro www.cestakmedusi.cz napsala Majka Riama Rob. Tento článek může být dále šířen a kopírován v nezkrácené a neupravené podobě a pouze pro nekomerční účely, pokud bude připojena celá tato poznámka i se všemi aktivními odkazy. Děkuji za pochopení. 

—————

Zpět



Pagerank změřil www.CZIN.eu